Straks op vakantie? 16 vragen over de nieuwe roamingregels (Bron Algemeen Dagblad)

Eindelijk! Roaming verdwijnt per 15 juni, toch is helemaal zorgeloos internetten in Europa niet mogelijk. Er blijven addertjes onder het gras zitten. Het AD beantwoordt 16 prangende vragen.

1) Yes. Geen torenhoge telefoonnota meer!

Ja, het is écht waar. Afgelopen jaren zijn de roamingkosten al sterk gedaald, maar vanaf 15 juni bellen en surfen EU-inwoners overal in de Europese Unie in principe tegen thuistarief. Een dure buitenlandbundel is niet langer nodig. Deze hoofdregel heet ‘spiegelen’ of in het Engels ‘Roam like home’.

2) Wie vallen er onder de nieuwe regels?

Ze gelden voor iedereen, zowel consumenten als bedrijven. De regels gaan vanzelf in, er hoeft niets voor gedaan te worden.

3) In welke landen kan ik vanaf volgende week tegen thuistarief bellen?

In alle 28 EU-landen plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. In die laatste drie treedt het nieuwe regime overigens iets later in. Zwitserland en Turkije zijn geen EU-lid en vallen dus niet onder het nieuwe regime. NB: minilandjes als Vaticaanstad, Monaco, Andorra kennen wel de euro, maar zijn eveneens geen EU-lid. Sommige providers hebben ze echter toch in de EU-bundel. Check dat goed.

4) Ik heb een prepaidbundel. Blijft mijn tegoed op vakantie bruikbaar?

Het hebben van een abonnement of prepaidpakket maakt geen enkel verschil.

5) Zijn er uitzonderingen?

Onder druk van providers gelden diverse antimisbruik- en ‘fair use’ bepalingen. Mede dankzij de jarenlange inzet van het Europarlement pakken die niet bijzonder nadelig voor consumenten uit. Zie de vragen hierna.

NB: Een merkwaardige uitzondering is dat internationaal bellen niet onder de roaming-regulering valt. Wie met zijn Nederlandse abonnement van huis naar Frankrijk belt, betaalt dus een (veel) hoger tarief dan voor een belletje naar Groningen. De paradoxale situatie ontstaat hierdoor dat je op vakantie in Frankrijk goedkoper uit bent als je een Frans nummer draait, dan als je dat thuis doet.

6) Kan ik mijn gehele vakantie roamen tegen thuistarief?

Zolang meer tijd thuis wordt doorgebracht dan over de grens wél. Voor normale vakanties van enkele weken zal dat geen probleem zijn. Maar wie langdurig in het buitenland woont of verblijft, moet elders een bundel afsluiten. Neem pensionado’s die een half jaar in Benidorm verblijven of uitwisselingsstudenten die een semester naar Bologna of Oxford gaan.

7) Wat als mijn provider misbruik vermoedt?

Het is niet toegestaan een Poolse simkaart aan te schaffen en daarmee hier spotgoedkoop te bellen. De operator mag in zo’n geval iemands belgegevens over een periode van vier maanden natrekken en opheldering vragen. Uiteindelijk kan een straftoeslag volgen van maximaal 3,2 cent per belminuut, 1 cent per smsje en 7,70 euro per Gigabyte data.

8) Ik heb een unlimited bundel bij T-Mobile of Tele2. Kan ik overal in Europa onbeperkt surfen?

De nieuwe regels gelden in de hele EU plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Nee, maar operators zijn verplicht een royale hoeveelheid data te bieden. Dat verloopt volgens een lastige rekenformule: deel de prijs van uw mobiele bundel door 7,70 euro en vermenigvuldig de uitkomst met factor twee. Het resultaat moet aan Gigabytes minimaal worden verstrekt.

Een rekenvoorbeeld: T-Mobile’s unlimited bundel kost €35: exclusief 21 procent BTW maakt dat €28,92. Dit bedrag gedeeld door €7,70 vermenigvuldigd maal twee is 7,5 GB. Nu T-Mobile standaard 10 GB aan EU-tegoed biedt bij zijn unlimited bundel, voldoet het bedrijf daar ruimschoots aan.

9) Ik heb 2/5/10 GB data per maand. Mag ik die data meenemen op vakantie?

Ook hier zijn uitzonderingen mogelijk. Een cap is mogelijk indien de bundelprijs onder de €3,85 /GB per maand ligt. Providers moeten de klant dan wel eerst expliciet informeren.

De berekening verloopt als volgt: Stel u bezit een 10GB-bundel voor 30,25 euro per maand. Trek er 21 procent BTW af dan blijft €25 over. Gedeeld door 10GB maakt dat €2,50/GB.

Dat bedrag ligt onder de hierboven genoemde grens van €3,85. Uw aanbieder mag een limiet instellen. Daarbij geldt weer de formule uit de vorige vraag: u hebt in het buitenland recht op tenminste €25 gedeeld door €7,70 en dan maal twee. Dat maakt 6,5 GB per maand.

10) Gelden er nog uitzonderingen voor prepaid?

Aanbieders mogen een datalimiet toepassen als de internetbundel goedkoper is dan €7,70 per Gigabyte. De cap wordt berekend door het resterende beltegoed (exclusief BTW) te delen door 7,70. Resteert er bijvoorbeeld 13 euro op de simkaart dan heeft u recht op tenminste (€10,74:€7,70) is 1,4 Gigabyte aan data.

11) Waar komt dat bedrag van 7,70 euro toch vandaan?

De 7,70 euro is uitonderhandeld door Europarlement, Europese Commissie en de lidstaten, mede onder druk van providers. Zij zijn bang voor misbruik, vakantielanden als Frankrijk, Italië en Griekenland vrezen daarnaast dat vakantiegangers uit Noord-Europa zomers voor grote drukte op hun netwerken zorgen. Het bedrag is verder nergens specifiek op gebaseerd.

12) Ik ga een Middellandse zee-cruise maken.

In het vliegtuig en op zee mogen providers hoge(re) tarieven vragen

Zolang de smartphone contact maakt met een mast op het vaste land geldt de thuisbundel. Bij een Donaucruise of een tochtje langs de Griekse kust zijn er geen problemen. Cruiseschepen, veerboten en vliegtuigen gebruiken echter andere radio- en satellietcommunicatie en vallen niet onder deze regels. Zij mogen (veel) hogere tarieven vragen.

13) Ik woon in de grensstreek, mijn telefoon maakt dagelijks contact met het Duitse netwerk.

Zolang uw smartphone minstens éénmaal per dag verbinding maakt met het reguliere Nederlandse netwerk, geldt dat niet als roaming, maar als gewoon thuisgebruik. Niks aan de hand!

14) Ik werk in Brussel, maar woon in Eindhoven.

Grenswerkers kunnen kiezen tussen een Nederlandse of Belgische simkaart en vervolgens roamen in één van beide landen. De antimisbruikbepalingen blijven van kracht. Daarbij geldt dat iedere dag dat de mobiel tenminste een keer contact maakt met het netwerk van de binnenlandse provider niet als roaming geldt.

15) Wat als ik regelmatig in Antwerpen ga shoppen?

Een dag winkelen of werken in België of Duitsland geldt niet als roaming voor wie dezelfde dag weer thuiskomt. Dit geldt als normaal thuisgebruik, de provider kan geen beroep doen op antimisbruikbepalingen.

16) Volgens mij lapt mijn aanbieder de nieuwe regels aan zijn laars.

Mobiele operators moeten hun klanten ook na 15 juni een smsje blijven sturen zodra zij de grens van een ander land passeren. Ook dient een bericht te volgen als over de genoemde maximum limieten dreigt te worden gegaan. Klopt dat niet, dan kunnen klanten dat bij hun mobiele aanbieder aankaarten en  – als die geen gehoor geeft – naar toezichthouder ACM stappen.

Tips voor een ondernemende taxichauffeur

Als taxichauffeur heb je veel te maken met concurrentie. Doordat het relatief eenvoudig is om een eigen taxibedrijf te beginnen, is de drempel voor nieuwe taxichauffeurs erg laag. En door de opkomst van diensten als Uber, is de concurentie al helemaal moordend geworden. Niet enkel door de aantallen, maar ook de ritprijs is sterk onder druk komen te staan. Doordat hierdoor ook je inkomsten onder druk komen te staan, is het tijd om actie te ondernemen. Maar wat kan je doen om je hoofd boven water te houden? In dit artikel geven we je enkele tips!

 

Besparen op je kosten

De makkelijkste manier om meer winst over te houden is uiteraard door meer omzet te draaien, óf door je kosten omlaag te krijgen. Wanneer je bijvoorbeeld vaak lange afstanden rijdt, dan loont het om een Diesel motor te nemen. Daarnaast kan je ook besparen op de vaste maandelijkse kosten van je auto, zoals je verzekering. Naast de reguliere verzekeringen, hanteren onze zuiderburen ook de kilometerverzekering. De tarieven voor een kilometerverzekering verschillen per aanbieder. Met het oog op het milieu is de kans groot dat het op termijn ook in Nederland wordt doorgevoerd.

 

Wees onderscheidend

Als taxichauffeur is het bijna onmogelijk om op te boksen tegen de prijzen van een Uber chauffeur. Wanneer je dit wel doet, zal je marge minimaal zijn. Probeer daarom in te spelen op een gat in de markt en kijk waar er vraag naar is. Zo is er bijvoorbeeld ook steeds meer vraag naar BOB diensten, waar mensen met hun eigen auto weer naar huis worden gebracht. Daarnaast kan je ook op zoek gaan naar bedrijven om mee samen te werken. Denk bijvoorbeeld aan hotels die je een kleine vergoeding biedt wanneer ze je een klant aanleveren.

Polonaise in PX

VOLENDAM – Onder de grote rivieren ligt deze dagen het openbare leven compleet stil. Winkels en bedrijven zijn dicht en scholen hebben vakantie. Het is carnaval en dat wordt uitgebreid gevierd. Optochten met praalwagens en verklede mensen op straat die genieten van muziek en een drankje.

Lees verder

Liefdesverklaringen in theater

PURMEREND – Theater de Pumaryn stond zondag in het teken van de liefde. Tijdens het Valentijnsconcert van het Stedelijk Orkest Purmerend kreeg het publiek de mogelijkheid om hun eigen Valentijn op een speciale manier te verrassen. Sylvia van Gunster maakte van deze gelegenheid gebruik.

Lees verder

Verbouwing Eggert

PURMEREND – De verbouwingswerkzaamheden aan de entree Zuidersteeg zijn 1 februari begonnen en duren tot en met eind april 2016. Vanwege de afsluiting van deze entree is een tijdelijke entree door het magazijn van C&A gerealiseerd. Deze is ook maandag in gebruik genomen.

Lees verder

Mannenkoor zoekt nieuwe leden: 'We kunnen heel hard zingen'

EDAM – Het Edams Mannenkoor Excelsior bestaat dit jaar 95 jaar en is daarmee een van de oudste mannenkoren van deze regio. Hoe mooi zou het zijn als de mannen over vijf jaar het eeuwfeest kunnen vieren. ‘Dan moet er wel wat gebeuren, want zoveel leden hebben we niet meer. Wie komt ons versterken? De smoes van ‘ik kan niet zingen’ gaat hier niet op’, vertelt de voorzitter, Jan Radder.

Lees verder

Taart voor Jan Kuiper

PURMEREND – Jan Kuiper en de kortebaandraverij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Omdat Kuiper zich al jarenlang voor harddraverijvereniging Prins Bernard inzet, ontving de Purmerender zaterdag uit handen van VVD Statenleden van Noord-Holland een taart.

Lees verder

Koken in kinderkookcafé

MONNICKENDAM – De Bolder werd zaterdagmiddag omgetoverd tot een echt restaurant. Kinderen van acht tot en met twaalf jaar gingen zelf een diner bereiden voor hun familieleden. Ze deden de boodschappen, dekten de tafels en gingen in de keuken aan de slag met de gerechten.

Lees verder

Onderscheiding voor dirigent

PURMEREND – Zo een feest na het uitreiken van een Koninklijke Onderscheiding had burgemeester Bijl nog nooit meegemaakt. En het was ook een feestje, vrijdag in de Taborkerk. Na afloop van het 3 Koren Surround concert, temidden van ongeveer 350 koorleden en veel publiek, werd er bij dirigent Patrice van Opstal een lintje opgespeld.

Lees verder

Superrr opent de deuren

PURMEREND – Supermarktmanager Steve Jepkes en zijn team hebben vandaag de eerste klanten mogen ontvangen in supermarkt Superrr. Buurtbewoners kunnen hier terecht voor de kleine boodschap. Van vers tot verpakt, de supermarkt in Heel Europa aan de Genuahaven verkoopt het allemaal.

Lees verder

Gelutz in de Ruimte

PURMEREND – Het idee dat je de maatschappij (dat zijn wij) kunt veranderen met maatregelen van de overheid komt bij alle politici voor. Logisch, als je denkt dat je geen enkele invloed hebt ga je niet in de politiek. Alleen echte liberalen geloven in zo min mogelijk ingrijpen van de overheid.

Lees verder

Shoppen op discomuziek

MONNICKENDAM – De ondernemers in de binnenstad van Monnickendam hebben afgelopen vrijdagavond een disco sale koopavond gehouden. Menig winkel was omgetoverd in een disco, compleet met lichten en muziek. Zo ging het er bij bakker Gutter swingend aan toe tijdens het boodschappen doen.

Lees verder

Collecte Natuurmonumenten

PURMEREND – STREEK – Natuurmonumenten houdt van maandag 15 tot en met zaterdag 20 februari haar collecteweek. Dan trekken zo’n 10.000 collectanten in heel Nederland eropuit om geld in te zamelen voor een sterke natuur. Die steun is nodig, want steden blijven groeien en wegen worden breder. Ook in de Zaanstreek gaan de collectanten van deur naar deur.

Lees verder

Fotoboek over Beusebos

PURMEREND – Stichting Vrienden van het Beusebos heeft een fotoboek samengesteld onder de naam ‘Beusebos, de ‘verborgen parel van Purmerend’. ‘Dit fotoboekje is speciaal gemaakt voor nieuwe donateurs bij donaties vanaf 40 euro’, aldus Eric Kooijman, voorzitter van stichting Vrienden van het Beusebos. ‘Ook bij andere donaties liggen er cadeau’s klaar.’

Lees verder

WWSV F2 nu al zaalkampioen

PURMEREND – Hoewel de competitie er nog lang niet op zit, is het F2-team van Korfbalvereniging WWSV uit Neck er nu al in geslaagd het zaalkampioenschap veilig te stellen. De zes jeugdige spelers wonnen in De Beukenkamp in Purmerend overtuigend van Roda uit Westzaan.

Lees verder

Wereldwinkel in nieuw jasje

PURMEREND – De Wereldwinkel in Purmerend heeft een verbouwing ondergaan. Niet alleen is alles opnieuw geschilderd, ook is er vloerbedekking gelegd. ‘Door de nieuwe restyling en indeling ziet de winkel er weer als nieuw uit. Zaterdag 6 februari is de heropening en vieren we een feestje. Want we zijn erg trots op onze winkel’, vertelt Meindert Schaap, voorzitter van de Wereldwinkel.

Lees verder

'Het is heerlijk om hier te zijn'

PURMEREND – Er breken drukke tijden aan voor het Purmerends Museum. Het museum op de Kaasmarkt is druk in de weer met herinrichtingsplannen, heeft een tentoonstelling ingericht over de watersnoodramp die veel bezoekers trekt en gedurende de zomermaanden duiken veel toeristen in de geschiedenis van Purmerend. Het museum beschikt over een vast team van vrijwilligers die bezoekers aan de balie te woord staat, van informatie voorziet en zelfs rondleidingen geeft. Het team is op zoek naar versterking voor met name het begeleiden van (school)groepen in het museum en voor baliewerkzaamheden.

Lees verder

Finale Dijk van een Quiz in zicht

MARKEN – Na vier voorrondes hebben zich uiteindelijk acht teams geplaatst voor de finale van een Dijk van een Quiz. Een quiz over de watersnood, water in het algemeen en de geschiedenis van Waterland. Zondag 14 februari om 14.00 strijden de acht teams uit de kernen Monnickendam, Broek in Waterland, Ilpendam en Marken om de eerste plaats.

Lees verder